De onheilsprofeet (Jona 1)

De onheilsprofeet (Jona 1)
Datum 23 augustus - 31 augustus
Tijd 21:00 uur

De bijbelse profeet Jona is een fascinerende figuur, die van God naar Ninevé moet gaan, een grote stad in Assyrië, om de mensen daar te waarschuwen voor een groot onheil: hun goddeloze gedrag zal hun ondergang worden, dat moet Jona gaan vertellen. Maar daar heeft hij helemaal geen zin in, de rol van onheilsprofeet ligt hem niet, en hij vlucht in een schip radicaal de andere kant uit. Hij heeft er tenslotte zelf geen enkel belang bij om de ondergang van een vijandelijk volk te voorkomen.
Tijdens zijn vlucht breekt er een storm los, “het schip dacht te breken” en Jona bekent aan de bemanning dat het zijn schuld is: “ik ben op de vlucht voor mijn God, gooi mij maar overboord”. Maar dat doet deze “heidense” (d.w.z. niet-joodse) bemanning niet, ze proberen met man en macht terug te roeien naar de haven. Als dat niet lukt, roepen ze de god van Jona aan: “laat ons niet vergaan om deze ene man” en dan ze werpen Jona in zee. En inderdaad: de storm bedaart – alsof het nodig is om iets op te offeren om erger te voorkomen…

(De onheilsprofeet overleeft het overigens wel, hij komt niet onder zijn opdracht uit)

Onheilsprofeten, wij kennen ze ook: mensen die al jaren waarschuwen voor de uitbraak van een virus, de uitputting van de aarde, de afhankelijkheid van producten uit Azië, of dat we te weinig voedsel kopen dat in eigen land geproduceerd wordt.
Onheilsprofetie – Jona had er geen zin in, die keek liever de andere kant uit – en wij?

De raad van kerken in Nederland gaf vorig jaar een brochure uit “Van god is de aarde, en al wat daar leeft”: waarom duurzaamheid tot het hart van kerk en geloof behoort.
Een meer dan actueel thema, zeker nu we allemaal gedwongen worden om na te denken over ons eigen gedrag en onze positie in de samenleving.
Het zware weer, de storm die nu over de wereld raast, onze pogingen om ons schip op koers te houden, wat moeten we daar voor opofferen?
Als straks de storm is gaan liggen: hoe bouwen we onze samenleving dan weer op?
Laten we – nu al – kleine steentjes zoeken die een bijdrage kunnen zijn om er een mooiere wereld van te maken…

(foto: gedeelte uit een straatmozaïek in Tel Aviv, bij Jaffa, Israël)

Agenda