24 september 2017

Bevindt de wereld zich op een keerpunt?

Geschreven door Anja IJselstijn

Kort verslag van de open dag van de remonstranten op 16 september 2017.

 

 

Deze dag werd geopend met het optreden van de Klezmerband “Nigun” in de kerk. Hun melancholische en af en toe opzwepende muziek trok weer veel mensen. Een goede start op deze open dag!

 

 

 

Om half twee  gaf ds. Joost Röselaers, tot voor kort predikant in de City, het financiële hart van London, een lezing over het “bankensysteem, Brexit, Trump, met daarbij de vraag: bevindt de wereld zich op een keerpunt?” Een ambitieus onderwerp om in een uurtje te bespreken. Veel onderwerpen, die op het moment in de maatschappij spelen, houden verband met religie en zingeving. We weten niet meer waarvoor we staan. Welke kant gaat het uit met onze wereld? Het enige houvast in ons leven is dat we bestaan en uiteindelijk zullen sterven. Het moderne denken verruilde het hiernamaals (onsterfelijkheid) voor hoop op een betere toekomst voor ons nageslacht.

Echter,  de wereld kampt met enorme problemen, o.a. de klimaatverandering, energie voorziening, sociale en economische ongelijkheid over de hele wereld. En voorts overheerst nu de angst voor het terrorisme en de islam.

De wereld bevindt zich op een keerpunt!

Een boeiende lezing van Joost Röselaers, vele vragen werden gesteld, maar een absolute oplossing voor dit geheel is er (nog??) niet.

Nigun sloot de middag af met wederom meeslepende muziek. Wij kunnen terugzien op een  gezellige én leerzame middag. Na afloop bleven velen nog wat napraten.

Anja IJsselstijn

Gerelateerd