18 september 2018

Startdienst 2018: Geloven in vrijheid

Het thema “Geloven in vrijheid” werd tijdens onze startdienst op een bijzondere wijze ingevuld door een “preek van de leek” door Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib.
Ze werd geboren in Iran en vluchtte als twintiger, hoogzwanger, naar Duitsland en kwam later in Nederland wonen.
Deze ervaring heeft haar leven getekend, ze werd geboren in onvrijheid, en leeft nu in een van de veiligste samenlevingen ter wereld.
Voor haar is de vraag naar vrijheid onlosmakelijk verbonden met de vraag: welke keuzes ben ik bereid te maken in de tijd waarin we nu leven, en wat is de prijs die ik daarvoor moet betalen?
Ze vertelde over haar vader, die besloot met zijn gezin te verhuizen van het platteland naar de stad, ook een bepalende ervaring in haar leven. Zonder die beslissing was ze misschien analfabeet gebleven, zoals velen in haar familie nu nog zijn.
Ze is dankbaar voor de keuze die haar vader maakte, waardoor ze nu het leven kan leiden dat ze leidt. De keerzijde is dat ze niet terug kan naar het land waar ze geboren werd, ook niet om haar dierbaren te begraven.
Door het verhaal dat Farah ons vertelde, werd ons jaarthema “Geloven in vrijheid” op een indrukwekkende wijze ingevuld. Er werd lang nagepraat !

De foto’s zijn gemaakt door Hans van Egdom 

Gerelateerd