20 mei 2022

Goed en kwaad

Geschreven door Japke van Malde

Volgens de traditie wordt er elk jaar een dienst gehouden waarin een roman het uitgangspunt is die vooraf besproken wordt in de leesclub. Dit jaar staat het boek van Jessica Durlacher: “De stem” in de schijnwerpers. Het was zoals altijd weer een mooie uitdaging om het verhaal van het boek te verbinden met een bijbels thema of tekst.
En dan helpt het gesprek in de leesclub altijd heel goed. Dit keer kwamen we uit op de vraag naar goed en kwaad, want in de roman zie je dat goede bedoelingen kunnen leiden tot vreselijke acties, niet door degene met de goede bedoelingen, maar door mensen die kwaad worden of wraak willen nemen.
Het motto van het boek is “Goede mensen willen we zijn, rechtvaardige mensen”, en dat is geïnspireerd door een tekst uit de Talmoed, het rabbijns commentaar op bijbelse teksten:

Gezegd wordt dat er op de wereld in elke generatie te allen tijde 36 verborgen rechtvaardigen leven, en dat zonder hen, zonder elk van hen, en geen van hen kan ontbreken, de wereld te gronde zou gaan. Niemand beseft dat zij de zorgen en ellende van de wereld dragen. Maar zolang zij de mensheid en God dienen, zal de wereld blijven bestaan. Ze weten zelf niet dat ze één van de 36 zijn, zouden ze het wel weten, dan ligt de zonde van overmoed natuurlijk op de loer.

Het is een troostrijke tekst, ook in deze barre tijden: dat er altijd rechtvaardigen zullen zijn in onze wereld, die recht doen en gerechtigheid zoeken. Laten we hopen dat ook in onze tijd, met zoveel oorlogen in de wereld, uiteindelijk de rechtvaardigheid zal zegevieren. Laten we de moed niet opgeven!
Japke van Malde, predikant

Gerelateerd